top of page
תמונת הסופר/תהילה תור

אוקטובר שכולו שמחת תורה

בוקר טוב לכולם, היום אנחנו פותחים את חודש אוקטובר בעיצומו של חול המועד סוכות. החודש אנחנו מציינים 50 שנה למלחמת יום הכיפורים אשר באה אלינו בהפתעה ביום כיפור בשנת 1973. מלא דעות וסיפורי גבורה וועדות חקירה מלווים אותנו מאז לאותה מלחמה וכסטודנטית ללימודי ביטחון יצא לי לשמוע רבות מהן. החודש בחרתי להקדיש את התור לשמחת תורה. כל בוקר נדבר ונדון באירועי היום בעבר בפינת הפייסבוק הקבועה שלנו ב"צעירי רמת גן גבעתיים", מוזמנים לעקוב.





אז למה בחרתי להתמקד בשמחת תורה? אני לא אופתע אם אני אשאל את מרבית האנשים בארץ על החג הזה אני אקבל תשובות בסגנון: "זה בכלל חג? חשבתי שזה היום האחרון של סוכות".. "זה לא כמו פסח שני?". אז החלטתי להקדיש את הטור החודשי הפעם ליישור קו בנושא. אז ככה, שמחת תורה הוא מועד יהודי המציין את סיום המחזור השנתי של קריאת התורה והתחלת מחזור חדש. בשמחת תורה קוראים את פרשת השבוע האחרונה בתורה ומייד אחריה מתחילים את הפרשה הראשונה בספר בראשית. בארץ החג מצוין בשמיני עצרת ובחו"ל הוא נחוג ביום טוב שני של גלויות.


אז מה למועדי החג ולסוכות? שמיני עצרת, הינו חג מקראי החל בכ"ב בתשרי, למחרת היום השביעי והאחרון של חג הסוכות. הוא אומנם מתקיים קרוב לסוכות אבל מדובר בחג נפרד. לחג זה מלבד משמעות דתית, גם משמעות חקלאית (פתיחת עונת הגשמים) וגם משמעות חברתית של איחוד העם. לקריאה נוספת.

יום טוב שני לגלויות הוא יממה נוספת שמצרפים מחוץ לארץ ישראל לכל אחד מהחגים (פרט ליום כיפור, ראש השנה שנחגג יומיים ללא קשר ושבועות שסופרים לבד 50 יום מפסח). ההסבר לכך היה שבימי קדם ההודעה על ראש חודש עברי עברה על ידי שליחים. תאמת לא ברור לי איך בתקופת בית ראשון שליח עשה את דרכו תוך יום מירושלים לאימפריית בבל.. זה לא שהוא עלה לטיסה, לקריאה נוספת על המנהג.


וקצת על חג שמחת תורה, נתחיל במקור השם. השם "שמחת תורה" לא הופיע בתנ"ך, הוא הופיעה לראשונה מתחילת המאה השמינית ובהמשך בסידור רש"י ובספר הזוהר. היום להבדיל מבעבר, עיקר השמחה מתבטאת בריקודים עם ספרי התורה. בעבר עיקר המנהגים היו לקרוא פיוטים ולערוך סעודה בציבור. בגרמניה נהגו לפרק את הסוכות מחג הסוכות, ולערוך מדורה לשם החגיגה. הפרשה האחרונה בתורה אותה קוראים הינה פרשת "וזאת הברכה" בספר דברים. אחד המנהגים הינה עליית כל הנערים לתורה בקריאת הפרשה. מייד לאחר סיום קריאת הפרשה מתחילה קריאת ספר בראשית.





אחד מסמלי החג המובהקים הינו ההקפות, בהן מוציאים את ספרי התורה מארון הקודש ועורכים הקפות מסביב לבימה. המנהג ככל הנראה החל במאה ה-15 ההקפות נערכות לרוב בליל החג ובמהלכו. במוצאי החג נהוג לערוך הקפות שניות. משנות ה-50 נהוג היה לקיים הקפות אלו גם בקיבוצים חילוניים בארץ, על מנת להשתתף בחוויה כחלק מהתרבות הציונית. לקריאה נוספת על מנהג ההקפות בחגים ותרבויות שונות. ומה לנו תושבי רמת גן וגבעתיים וחג זה? מדי שנה נערכות הקפות והקפות שניות גם אצלנו.. מוזמנים ללכת לצפות..


מנהג נוסף שאני זוכרת משמחת תורה הינו דגל. מדובר בדגל מקושט שמניפים ילדים כחלק מרוח החג. בארץ נהוג היה להכין דגלים עם סמלים של הציוניות והעלייה לארץ תוך מתן דגש למלחמות ישראל. שההיתי ילדה היו תמיד קונים לי דגל ותאמת הסתובבתי לפני שנה ברחובות גבעתיים וניסיתי למצוא אחד לאחיין שלי (מקס סטוק בגבעתיים תודה רבה..).. הפעם הקדמתי מראש ומצאתי לכל מי שמעוניין מדריך להכנסת דגל ולמי שקצת פחות יצירתי.. מוזמנים לקנות.


אז היום דיברנו קצת על חג "שמחת תורה", מקווה שלמדתם עליו קצת ושואלי תלכו לראות הקפות.. או לפחות תקנו דגל.. זה הכל להיום, אשמח לשמוע תגובות, דעות והצעות



פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page