בוקר טוב לכולם וערב סוכות שמח.. אז בשעה שכולנו בונים סוכות (ממש את מי נארח בסגר הנוכחי..אופסי זה יעלה 500 שקל) נלמד קצת על אירועי חודש אוקטובר. אז אוקטובר תמיד היה חודש של חגים.. חצי מדינה בחופש ובכל זאת כמות האירועים שקרו רק גדלה מרגע לרגע...
אז נתחיל מארצנו הקטנטונת.. בשנת 1973, יום הכיפורים, בשעה שכל עם ישראל הלך לבית כנסת (או רכב על אופניים) נפתחה מלחמת יום הכיפורים.. הרבה נאמר על המלחמה הזאת. נאמר שהיא הייתה מחדל מודיעיני, כמות התאוריות והמאמרים שנכתבו בנושא יכולה לבדה לפתוח אגף שלם בספריה. קמה ועדת חקירה.. שונו נהלים.. ואני מתחילה לחשוב שהמשבר שכאן היום אפילו יותר חמור. לכל מי שמשועמם מצאתי לכם סרטון קצר לסיכום הנושא.
ואיך אפשר לשכוח באותו תאריך (ה-6 לאוקטובר) בשנת 1946 עלו לקרקע 11 נקודות הנגב. אז למי שלא מכיר את הסיפור הבריטים כחלק מההגבלות בארץ אסרו על התיישבות יהודית חדשה, אבל על פי החוק היה ניתן להקים ישוב וכל עוד הוא הוקם אי אפשר היה לפרקו (ככה נולד הרעיון של חומה ומגדל). בקיצור במוצאי יום הכיפורים בשנת 1946 עלו לקרקע 11 ישובים יהודים חדשים בנגב. התיישבות זאת השפיעה על הדמוגרפיה היהודית בנגב במלחמת העצמאות. ונקודה אישית, איך אני קשורה לאירוע? סבי וסבתי מצד אימי (יואל ושרה ז"ל, לא האלו שהיו בגבעתיים) אלו לארץ תרם מלחמת העולם השנייה. הם היו ממייסדי קיבוץ גלאון במסגרת 11 נקודות הנגב.
ונמשיך עם אירועי אוקטובר ולא עלינו הרוגים או נעדרים. ב-16 לאוקטובר 1986 רון ארד נופל בשבי במסגרת פעילות מבצעית. רון ארד, נווט בחיל האוויר הישראלי הופך למיתוס. כל ילד שגדל פה בשנות ה-90 חלם שיום אחד יבוא הנה מטוס גדול ובתוכו רון ארד. בינתיים עברו השנים, הבת שלו כבר גדלה והתחתנה, אשתו עדיין מוגדרת כעגונה, את התואר הראשון בהנדסה כימית בטכניון הוא לא סיים. רון ארד הופך לדמות שנכנסה ללב של כולנו. בועז שרבי הלחין עליו שיר. זה הזמן להעיף מכאן בלון כחול וירטואלי.
ב-17 באוקטובר בשנת 2001 נרצח רחבעם זאבי על ידי שלושה מתנקשים פלשתינאים. אפשר לבחור להסכים עם הדעות שלו או לא. חיי אדם לא צריכים להילקח בגלל דעה. רחבעם זאבי תרם רבות למדינת ישראל בכל חייו לקריאה נוספת על האיש ופועלו.
ולסיום אירוע שמח, בשנת 1994 נחתם ב-26 לאוקטובר חוזה השלום בין מדינת ישראל לירדן. כילדה אני זוכרת את הטקס. יש לציין שגם תרם ההסכם היו במהלך השנים יחסים דיפלומטיים לא גלויים בין המדינות. הטקס היה מרגש וכילדה בשנות ה-90 הוא נתן לי לפחות תקווה לעתיד טוב יותר.
ובמעבר חד לאירועי העולם.. ב-24 לאוקטובר בשנת 1929 התרחש יום חמישי השחור. למי שלא יודע מדובר על אחד מהמשברים הכלכליים הגדולים ביותר שידע העולם אשר השפיע גם במקומות אחרים (לא כלכליים), למשל חברתיים ופוליטיים. יום חמישי השחור הוא כינויו של ה־24 באוקטובר 1929, היום שבו קרסה לראשונה מזה זמן בורסת המניות של ניו יורק, קריסה שסימנה את תחילתו של השפל הגדול. הציבור האמריקאי החל למכור את המניות שבידו בצורה היסטרית. 13 מיליון מניות נמכרו במהלך אותו היום, כאשר אנשים ניסו נואשות להיפטר ממניותיהם לפני שהן יהפכו לחסרות ערך. במהלך הימים הבאים נמכרו עוד 30 מיליון מניות, מחירי המניות קרסו, ובכך הפכו מיליוני משקיעים לחסרי כל.
אירוע חשוב נוסף שהתרחש החודש הינו חניכת פסל החירות בשנת 1886. פסל החירות הינו פסל הניצב באי החירות שבעיר ניו יורק ומהווה את אחד מסמליה של העיר ניו יורק וארצות הברית. הפסל שניתן במתנה ממשלת צרפת לעם האמריקאי ומסמל את ערכי הזכות לחיים, חירות ואת אופייה של ארצות הברית כמדינת מהגרים. כמובן כולנו חולמים לחזור לבקר בפסל החירות, מה שלא יקרה בניו יורק (קורונה שם.. קורונה כאן.. כולנו אדומים)... אז ארגנתי לנו סיור ווירטואלי.
ולסיום, החודש בשנת 1926 יצא לראשונה לאור ספר הילדים המפורסם פו הדוב. פו הדוב הינו ספר ילדים אשר בעל משמעויות גדולות לנו כאנשים מבוגרים. נסיים בציטוט מתוך הספר:
"הדברים שגורמים לי להיות שונה הם הדברים שגורמים לי להיות מי שאני."
אז תמיד תזכרו מי אתם.. שיהיה חג שמח, סגר קל ושנה טובה לכולם.
הילה.
Comments