top of page

החודש לפני.. והפעם חגים בספטמבר

בוקר טוב לכולם.. ונתחיל בברכת שנת לימודים פורייה ומוצלחת לילדי ר"ג גבעתיים.. וכלל מדינת ישראל כמובן (בהנחה שבאמת מתחילים ללמוד). לפני שנעבור לאירועי חודש ספטמבר ומה התרחש בו. ברצוני להקדיש לרגע כמה מילים לאסתר שפירא גינזבורג (1881-1966) אשר הייתה מחנכת עברייה, מייסדת גן הילדים העברי הראשון בארץ ישראל במושבה ראשון לציון והגננת הראשונה בו. חלוצה ופורצת דרך בהוראת עברית לגיל הרך בארץ. לקריאה נוספת אודות אסתר.


כמו כן ברצוני להקדיש גם פינה קטנה לסבתי מרים תור ז"ל. סבתא מרים (או ימי) נולדה בגבעתיים בשכונת בורכוב בשנת 1929 (יש לי שורשים עמוקים באזור..). סבתא למדה בעיר ולאחר מכן הייתה מורה בבית הספר היסודי בגבעתיים. בהמשך סבתא עשתה הסבה ליעוץ והפכה ליועצת בתיכון בעיר תל אביב. אהבתה של סבתא לחינוך ותרבות והשקעתה הרבה במקצוע היו נראים לעיין בצורה ניכרת.

ועד כאן, לתחילת שנת הלימודים (בתקווה שהשנה אכן ילמדו ולא יהיו בבידוד כל היום). במעבר חד נעבור לאירועי ספטמבר בארץ ולאחר מכן בעולם. כמדי חודש לא יהיה ניתן לדבר על כל האירועים ולכן כל בוקר (עוד לפני הזריחה) נדבר על הכול בפינה היומית בקבוצת "צעירי רמת גן גבעתיים".


אז כמה אירועים חשובים שקרו החודש בתולדות העם היהודי ומדינת ישראל. בשנת 1897 בנימין זאב הרצל כותב בספרו את המשפט ההיסטורי : "בבזל ייסדתי את מדינת היהודים". תאמת אני תמיד תוהה מה הרצל היה חושב על המדינה שחזה..

ואם כבר מדינה, אז היו כמה שלבים בדרך. אז החודש בשנת 1922 התחיל רשמית המנדט הבריטי על ארץ ישראל. אז לפני שהשאלה תעלה, ארץ ישראל נכבשה ע"י הבריטים בשנת 1918 (חלקה גם קודם) במלחמת העולם השנייה. עד לשנת 1922 היה בארץ משטר צבאי בריטי. סוגיה מעניין לגבי שלטון המנדט, במנדט לא ניתן לשנות את חוקי האוכלוסייה שקיימים, לכן למשל בארץ המשיכו לנהוג בצד שמאל, שלא כמו בבריטניה... תחשבו שההינו נוהגים הפוך, גם רגיל לא יודעים לנהוג כאן. לקריאה נוספת אודות שיטת המנדטים


ונמשיך הלאה תודה לאל קמה לנו מדינה, אך הצרות לא פסקו. בחמישי לספטמבר 1972 התרחש טבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן. טבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן היה אירוע טרור פלסטיני שהתרחש ב-5 – 6 בספטמבר 1972, במהלך האולימפיאדה העשרים שהתקיימה במינכן בגרמניה המערבית. במהלך האירוע נרצחו אחד-עשר מאנשי המשלחת הישראלית. למי ששכח הטווח הוזכר באולימפיאדה האחרונה.


אבל כפי שאנחנו יודעים מדי פעם קוראים כאן גם דברים טובים, אז בספטמבר 1986 המוסד הישראלי מצליח לתפוס את ואנונו, אז למי שלא מכיר מרדכי ואנונו היה טכנאי בדימונה (כן במפעל לגידול פרחים..) ולאחר סיום עבודתו הוא סיפר לעיתונות זרה על גידול הפרחים. עכשיו הסוגייה המעניינת היא איך המוסד תפס את ואנונו? זה כבר סרט מסוג אחר. אז למי שלא מכיר שלחו בלונדית בשם סדני והמשימה בוצעה.


ונסיים באירוע באמת טוב, החודש בשנת 1988 שוגר הלווין הישראלי הראשון לחלל, אופק 1. היכולת לשגר לווין לחלל הינה סוגיה מדעית אלא גם ביטחונית, מדינה שמסוגלת לשגר לווין לחלל תוכל גם לשגר טילים.


ובמעבר חד לאירועי העולם.. אז נתחיל במה התרחש בראשון לספטמבר בשנת 1939? התחילו ללמוד? אולי בחלק מהמקומות. באירופה הילדים קמו בבוקר וגילו שפרצה מלחמת עולם. מלחמת העולם השנייה נפתחה עם פלישת גרמניה הנאצית לפולין בראשון לספטמבר 1939.


החודש גם בהקשר של מלחמת העולם השנייה, התרחש אירוע לא פחות חשוב, בשנת 1944 הטיל הבליסטי הראשון, V2, פגע לראשונה בלונדון. בתור היותי מהנדסת אווירונאוטיקה לפני שנתיים, בספטמבר 2019 לפני המגפות ההייתי בלונדון והלכתי לראות את הטיל במוזיאון המדע, בהחלט חוויה מרגשת.


ואי אפשר לדבר על חודש ספטמבר מבלי להזכיר את פיגועי ה-11 לספטמבר שהתרחשו החודש לפני 20 שנה בדיוק. מדובר על אירוע שנראה היה לכולנו כמו סרט מדע בדיוני. אני זוכרת שישבתי בביתי וראיתי טלוויזיה ופתאום ראיתי את שלי יחימוביץ בסרט איימה.. חשבתי שאני הוזה. לצערי ממבט של 20 שנה לאחר מכן עושה רושם שהטליבן שוב משתלט באפגניסטן והסיפור קורה שנית.



ונסיים בכמה אירועים מעניינים שהתרחשו החודש. בשנת 1930 נכנס לשימוש נייר דבק שקוף (סילוטפ) תארו לכם את החיים בלי זה? בשנת 2002 שוויץ הצטרפה בשעה טובה לאו"ם. שוויץ זה בכלל מדינה בגדר תעלומה. הם לא נלחמים אבל יש להם צבא (אפילו הם חושבים לקנות כיפת ברזל.. מעניין ממי הם רוצים להתגונן?), הם מתבדלים מכל העולם.. מוזרים.

כמובן נאחל מזל טוב לביונסה שחוגגת החודש יום הולדת 40, ולסיום החודש בשנת 1997 נכנס לשימוש מנוע החיפוש גוגל ובשנת 2006 רשת הפייסבוק (איך היה לנו את צעירי רמת גן גבעתיים בלי זה?)




ונסיים בשיר שמאפיין את אירועי ה-11 לספטמבר


פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page