top of page

דצמבר בסימן לביבות

בוקר טוב לכולם, החודש, חודש דצמבר, הינו החודש האחרון לשנה שבמהלכו אנחנו חוגגים את חג החנוכה. חג שמסמל אור, אומץ ותעוזה, מאבק של מעטים מול רבים. חג שכולל בתוכו מתנות, הצגות ילדים וכמובן הרבה אוכל לא מרזה (כמו בכל חג יהודי..) הפעם נקדיש את הטור החודשי למאכל מספר שתיים בחג. במקום הראשונה כמובן נמצאת הסופגנייה הנצחית (שכבר הבנו בעבר שהיא לא ממש קשורה לאירוע). ובמקום השני (ומשימה לא פחות) נמצאת הלביבה. כל בוקר נמשיך לדון באירועי היום במסגרת פינתנו הקבועה בקבוצת הפייסבוק של "צעירי ר"ג גבעתיים".


ree

אז נפתח בהגדרה כללית, מה היא בעצם הלילה. הלביבה (וכמובן בהיותי מבית פולני נציין שביידיש זה לאטקע) הינה מאכל מטוגן מירקות. הגרסה הבסיסית מכילה תפוחי אדמה מרוסקים או מבושלים המטוגנים בשמן. המאכל נפוץ בארצות מזרח אירופה ואף מוגדר כמאכל הלאומי של בלארוס. מקור השם העתיק בתקופת התנ"ך הינו בספר שמואל ב פרק י"ג, את הלביבה הכינה תמר ביתו של המלך דוד לאחיה אמנון. (בואו לא נפתח את מה הוא עשה לה בהמשך..) 


אז למרות שהלביבה במקור היא מאכל פרווה, אתם יודעים איך זה לכל דבר אלף גרסאות ובימנו יש שלל סוגי לביבות.. ישנן לביבות מתוקות ולביבות מלחות, לביבות ירקות, לביבות דגים, לביבות בשר ולביבות גבינות. המגוון גדול והיד עוד נטויה, הרי המתכון שלעצמו כל כך פשוט שאפשר להוסיף כל דבר. אז כמובן לטובת המוכשרים במטבח מצאתי לכם שלל מתכוני לביבות שתוכלו לנסות בבית..


כפי שאנחנו רואים לביבה יכולה להיות מצד אחד מאוד בריאה ומצד שני היד עוד נטויה.. הכל תלוי במה היא מכילה (מרכיבים) ובאופן ההכנה (טיגון מול אפייה... אני בכללי מעדיפה אפייה, רק המחשבה על הלכלוך שטיגון עושה גורמת לי צמרמורת.. ויש לי כיריים חשמליות עוד..) מוזמנים לקרוא עוד על הנושא.


ree

 

וקצת על לביבה ביהדות, איך הלביבה קשורה בכלל לחג החנוכה? בחג החנוכה נהוג לאכול לביבות כחלק מהמנהג לאכול מאכלים מטוגנים בשמן לזכר נס פך השמן (במקרה הזה כנראה הגרסה הבריאה לא תתאים). על פי רוב לביבות חנוכה עשויות מתפוחי אדמה. לפעמים נהוג להגיש את הלביבות עם רסק תפוחי עץ (רק לי השילוב הזה של מתוק מלוח נשמע מבחיל?)



אז היום דיברנו קצת על לביבות חנוכה, שיהיה לכולם חורף חמים וחג חנוכה שמח

 
 
 

תגובות

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
אין עדיין דירוגים

הוספת דירוג
bottom of page